Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση


Τη διεύρυνση του καθεστώτος μαθητείας έως τον Δεκέμβριο του 2015 θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση, και περιλαμβάνει μεγαλύτερη συμμετοχή των εργοδοτών και της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Βασικό προαπαιτούμενο είναι οι πιλοτικές συμπράξεις με περιφερειακές αρχές και εργοδότες το 2015-16, για την παροχή του απαιτούμενου αριθμού θέσεων μαθητείας για όλους τους σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΣ, ΙΕΚ) έως το 2016 και για το 33% τουλάχιστον του συνόλου των σπουδαστών της τεχνικής δευτεροβάθμιας (ΕΠΑΛ) έως το 2016 - 2017.
Το καθεστώς της εκπαίδευσης αναθεωρείται με βάση τα πρότυπα του ΟΟΣΑ έως τον Απρίλιο του 2016, ώστε να τεθεί σε ισχύ πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17. Επανεξετάζεται η μεταρρύθμιση του «Νέου Σχολείου», εξορθολογίζεται η λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας και αξιολογείται η αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων.
Η συμφωνία αναφέρεται στην ευθυγράμμιση του αριθμού διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού και στην αναλογία μαθητών ανά τάξη και εκπαιδευτικό έως το 2018. Προϋποθέτει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων στα πρότυπα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και διασφάλιση δίκαιης μεταχείρισης όλων των φορέων παροχής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, με ελάχιστα πρότυπα. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τέλος διατάξεις που αφορούν τις μετακινήσεις του προσωπικού του υπ. Παιδείας, οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του υπ. Οικονομικών.
Η ΑΥΓΗ - Μίνα Κωστοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου