ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
(και ίσως αισθάνονται λίγο "άβολα").
Ώρα προσέλευσης: 7.30 με 7.50
Μαζί μας έχουμε:
- Καρτελάκι υποψηφίου
- Αστυνομική ταυτότητα
- Δύο τουλάχιστον μπλε ή δύο τουλάχιστον μαύρα στυλό (όχι στυλό που σβήνουν)
- Μολύβι
- Ξύστρα
- Γόμα
- Όργανα σχεδίασης αν χρειάζονται
- Νερό ή χυμό
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: Διορθωτικό (blanco κ.τ.λ.) – κομπιουτεράκια – κινητά – καφές
Το κινητό μας τηλέφωνο είναι καλύτερα να το αφήσουμε στο σπίτι. Αν όμως επιμένουμε να φέρουμε μαζί μας το κινητό τηλέφωνο, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το παραδίδουμε ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ στην είσοδο του εξεταστικού κέντρου (σχολείου) πριν ανέβουμε στις αίθουσες εξέτασης, σε κάποιον από το προσωπικό των εξετάσεων, ο οποίος θα μαζεύει τέτοιες συσκευές και αφού πρώτα έχουμε βάλει στην πίσω πλευρά αυτοκόλλητο χαρτί με το όνομά μας.
- Αν έχει ζέστη, φροντίζουμε να είμαστε ντυμένοι ελαφρά.
- Δεν παρασυρόμαστε το πρωί της εξέτασης σε συζητήσεις για SOS θέματα και τέτοια, καθώς ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει τα θέματα. Είμαστε ήρεμοι και χαλαροί.
Προσευχή: 8.00
Μας ανακοινώνονται οι αίθουσες εξέτασης και μεταβαίνουμε σε αυτές με τους συμμαθητές μας.
Μας τοποθετούν στα θρανία (ένας – ένας)
Μας δίνουν τα τετράδια της εξέτασης τα οποία ελέγχουμε να έχουν 16 φύλλα και να μην έχουν εμφανή σημάδια από την εκτύπωση (μελανιές, σκισίματα κ.τ.λ.). Αν κάτι δεν πάει καλά με το τετράδιο ενημερώνουμε τους επιτηρητές.
Μετά τον παραπάνω έλεγχο συμπληρώνουμε στο πάνω μέρος του εσωφύλλου μόνο τα στοιχεία μας (2 φορές) και ό,τι άλλο μας πουν οι επιτηρητές.
Στη συνέχεια οι επιτηρητές ελέγχουν αν τα στοιχεία που αναγράψαμε συμφωνούν με το καρτελάκι υποψηφίου.
Περιμένουμε τα θέματα ήρεμα, συζητώντας με τους συμμαθητές μας.
Κουδούνι ότι ήρθαν τα θέματα: Συνήθως 8.30 με 9.00
Από τη στιγμή αυτή και μετά παραμένουμε εντός της αιθούσης και δεν μπορεί κανείς να μπει στο σχολείο από έξω. Αν χρειάζεται να πάμε στην τουαλέτα το αναφέρουμε στους επιτηρητές και πηγαίνουμε μόνο με συνοδεία.
Επίδοση θεμάτων (χτυπάει κουδούνι): Συνήθως 9.00 με 9.30
Μας μοιράζουν τις φωτοτυπίες των θεμάτων και μετράμε τις σελίδες, που πρέπει να είναι όσες αναφέρεται στην πρώτη σελίδα των θεμάτων.
Διαβάζουμε πρώτα τις οδηγίες που υπάρχουν στην τελευταία σελίδα των θεμάτων, όπου μας δίνονται οδηγίες για το τι γράφουμε στην πρώτη σελίδα (Μάθημα -Ημερομηνία), αν επιτρέπεται να κάνουμε σχήματα με μολύβι, ποια είναι η ώρα δυνατής αποχώρησης κ.τ.λ.
Οι επιτηρητές θα αναγράψουν στον πίνακα την ώρα έναρξης (που είναι η τρέχουσα), την ώρα λήξης (3 ώρες μετά) και την ώρα δυνατής αποχώρησης που αναφέρεται στις οδηγίες των θεμάτων.
Κατά την ώρα της λήξης θα χτυπήσει το κουδούνι και θα πρέπει να αφήσουμε κάτω το στυλό, να κλείσουμε το τετράδιό μας και να περιμένουμε τη σειρά μας για να το παραδώσουμε στους επιτηρητές.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης
α) Τι γίνεται αν θέλω να πάμε τουαλέτα ή κυλικείο.
Το ζητάτε από τους επιτηρητές και πηγαίνετε συνοδεία του επιτηρητή που βρίσκεται στο διάδρομο.
β) Τι γίνεται αν νομίζω πως τα θέματα έχουν κάποια ασάφεια;
Συνήθως τα θέματα είναι σαφή και σωστά. Πολύ σπάνια χρειάζεται κάποια επιπλέον διευκρίνιση η οποία έρχεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τη κεντρική επιτροπή εξετάσεων και σας τη μοιράζουν σε φωτοτυπία ή την αναγράφουν στον πίνακα. Γι αυτό αν κάτι δεν καταλαβαίνετε στα θέματα, ξαναδείτε το πριν ρωτήσετε, γιατί αφενός μάλλον το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα θέματα και αφετέρου οι επιτηρητές δεν μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση. Απλά θα καλέσουν κάποιον από την επιτροπή των εξετάσεων, ο οποίος θα μεταφέρει την ερώτησή σας (αν είναι βάσιμη) στους προϊσταμένους του (δηλαδή υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι άσκοπη τις περισσότερες φορές, καθώς οι απορίες είναι τέτοιες που δεν μπορεί να δοθεί διευκρίνιση). Έτσι και αλλιώς μετά τη δυνατή ώρα αποχώρησης δεν επιτρέπονται οι διευκρινίσεις, καθώς έχουν ήδη αποχωρήσει κάποιοι μαθητές.
γ) Τι γίνεται αν οι επιτηρητές κάνουν κάτι που με ενοχλεί;
Αν οι επιτηρητές σας ενοχλούν γιατί ψιθυρίζουν μεταξύ τους ή μιλάνε δυνατά κάνοντας παρατηρήσεις σε άλλους υποψηφίους ή βρίσκονται πάνω από το κεφάλι σας κ.τ.λ. μπορείτε ευγενικά να ζητήσετε να σταματήσουν.
δ) Τι γίνεται αν υπάρχει από το δρόμο κάποιος δυνατός και επίμονος θόρυβος και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ (π.χ. κομπρεσέρ);
Το αναφέρετε στους επιτηρητές και εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να το αναφέρουν στην επιτροπή των εξετάσεων, η οποία θα τακτοποιήσει το ζήτημα.
ε) Δεν ενοχλούμε τους συμμαθητές μας που γράφουν μαζί μας, όπως δεν θα θέλαμε και αυτοί να ενοχλούν εμάς και ακολουθούμε τις εντολές των επιτηρητών.
Χρήσιμες συμβουλές
- Γράφουμε όλα τα θέματα με όποια σειρά θέλουμε.
- Καλό είναι να μην αφήνουμε κενά για ερωτήματα που θα απαντήσουμε αργότερα.
- Αν ένα θέμα το συνεχίσουμε αργότερα, συνδέουμε το πρώτο κομμάτι με το δεύτερο, αναφέροντας που είναι η συνέχειά του (π.χ. "η συνέχεια του Β2 βρίσκεται μετά το Δ1" και μετά το Δ1 γράφουμε "συνέχεια του Β2").
- Στο πρόχειρο γράφουμε αντίστροφα (από την τελευταία σελίδα προς την 1η) και με μολύβι και μόλις ολοκληρωθεί, γράφουμε στην πρώτη σελίδα του τη λέξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ. Η χρήση του μολυβιού έχει το νόημα, στην απίθανη περίπτωση που καταναλώσουμε όλες τις διαθέσιμες σελίδες και φτάσουμε στο πρόχειρο, να μπορούμε να σβήσουμε το πρόχειρο και να συνεχίσουμε. Το τετράδιο είναι μοναδικό και δεν επιτρέπεται να πάρουμε άλλο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
- Αν ξεχάσουμε κάτι μπορούμε να βάλουμε παραπομπή (αστερίσκο).
- Δεν γράφουμε πουθενά μέσα στα θέματα το όνομά μας.
- Δεν κάνουμε αναγνωρίσιμα σημάδια (λουλουδάκια για να περάσει η ώρα κ.τ.λ.)
- Αν τελειώσει το στυλό, συνεχίζουμε με στυλό ίδιου χρώματος.
- Απαντάμε σε ΟΛΑ τα σωστά-λάθος, οριζόντια ή κατακόρυφα, με τη σειρά που δόθηκαν.
Στην περίπτωση που τα παραπάνω σας άγχωσαν, ξεχάστε τα. Να θυμάστε μόνο ένα: ό,τι χρειαστείτε θα το ζητήσετε από τους επιτηρητές.
Σε αυτή την παράσταση οι πρωταγωνιστές είστε εσείς και όλα λειτουργούν υπέρ σας.
Καλή επιτυχία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου