Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης «Chromatin3D»


Θα το συντονίσει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ

Το ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα «Chromatin3D - Chromatin Dynamics in Development and Disease» θα συντονίσουν ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη. 

Οι επιστήμονες απέσπασαν ανταγωνιστική χρηματοδότηση ύψους 3,78 εκατ. ευρώ συνολικά για το εν λόγω έργο.
Το πρόγραμμα «Chromatin3D» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας-2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των δράσεων «Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί» και αποσκοπεί στην εκπαίδευση νέων ερευνητών μέσω ερευνητικής δραστηριότητας. 

Στην προκήρυξη του προγράμματος κατατέθηκαν 1.161 προτάσεις και χρηματοδοτήθηκαν, μετά από αξιολόγηση, 121 προτάσεις. Η πρόταση του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, με συντονιστή τον συνεργαζόμενο επίκουρο καθηγητή Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χαράλαμπο Σπηλιανάκη, κατετάχθη τρίτη στο σύνολο των 121 προτάσεων που τελικά χρηματοδοτήθηκαν.

Το πρόγραμμα Chromatin3D, το οποίο θα συντονιστεί από το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο των Επιστημών Υγείας και στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται επτά ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, καθώς και τέσσερις εταιρείες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Ισραήλ, Βέλγιο, Ουγγαρία, Δανία και Ολλανδία). 

Σε ερευνητικό επίπεδο, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την αποσαφήνιση των μηχανισμών που ευθύνονται για την τρισδιάστατη οργάνωση του πυρήνα των ευκαρυωτικών κυττάρων, καθώς και τη μελέτη των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των βιολογικών «μονοπατιών» της ανάπτυξης και διαφοροποίησης. Για τους ερευνητικούς σκοπούς θα χρησιμοποιηθούν μύγες (Drosophila), ποντίκια και ανθρώπινες κυτταροκαλλιέργειες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ασθένειες του ανθρώπου, όπως η ογκογένεση, το γλαύκωμα και τα λεμφώματα.

Το πρόγραμμα Chromatin3D (www.Chromatin3D.gr), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα ενισχύσει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας ερευνητών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου