Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η Κική Δημουλά επίτιμη διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ


Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου

Την Τετάρτη, 20 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης της Κικής Δημουλά σε επίτιμη διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η απόφαση για την ανακήρυξη της ποιήτριας σε επίτιμη διδάκτορα είχε ληφθεί προ διετίας, αλλά η τελετή αναγόρευσης είχε αναβληθεί πολλάκις. Τελικά θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στις 20 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα.

«Ο υπαινικτικός της οντολογικός - ποιητικός της λόγος είναι κατ' εξοχήν θεολογικός. Και οι ρίζες της Θεολογίας είναι κατ' εξοχήν ποιητικές», λέει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης, με πρόταση του οποίου αποφασίστηκε η επιτιμοποίηση της ποιήτριας.

 Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2002 (και η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας), κάτοχος του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος (ύψιστη πολιτειακή τιμή, η οποία της αποδόθηκε πέρσι), η 84χρονη σήμερα (γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου του 1931) Κική Δημουλά θα αναγορευθεί σε επίτιμη διδάκτορα της Θεολογίας επειδή: (Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτιμοποίησης «ΤΗΝ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΕΧΝΗΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΕΥΚΛΕΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ/ ΤΟΝ ΔΕ ΕΛΛΗΝΑ ΛΟΓΟΝ ΕΞΟΧΩΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΕΙ/ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΩ ΤΩ ΤΡΟΠΩ ΠΕΡΙ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΑΙΝΙΤΤΕΤΑΙ» (την τέχνη των ποιητών υπηρετεί, τον ελληνικό λόγο έξοχα καλλιεργεί και προάγει και περί της Θεολογίας με ποιητικό τρόπο αναφέρεται -υπονοεί).

Στην αντιφώνησή της, η τιμώμενη ποιήτρια θα μιλήσει, με θέμα: «Η πλάνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου