Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

56ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Σινεμά και εκπαίδευση


Το πρόγραμμα «Νεανική οθόνη» μυεί παιδιά στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του κινηματογράφου.

Με 10 συνολικά μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, το πρόγραμμα «Νεανική οθόνη» του 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποπειράται εφέτος μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσκληση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει το σινεμά. 

Παιδιά και έφηβοι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν (εκτός από κάποιες περιπτώσεις) ταινίες από όλον τον κόσμο που ανεξαρτήτως καλλιτεχνικής αξίας στοχεύουν στην ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία.

Μια ματιά στις ταινίες και την θεματολογία τους δίνει μια εικόνα για το τι πρέπει να περιμένουμε.

Στη «Μεγάλη μου αδελφή» (95’) η Σουηδή σκηνοθέτρια Σάνα Λένκεν μας οδηγεί στον συναρπαστικό κόσμο της εφηβείας, με κεντρικό πρόσωπο ένα κορίτσι που ανακαλύπτει ότι η μεγάλη αδελφή του, το πρότυπό της, κρύβει μια διατροφική διαταραχή.

Στα μεγάλου μήκους κινούμενα σχέδια «Οξινο διάστημα» από την Ιταλία που σκηνοθέτησε ο Στέφανο Μπερτέλι, το κοινωνικό σχόλιο συνδυάζεται με την επιστημονική φαντασία: ένας ντράμερ με μηχανικό χέρι προσπαθεί  να δώσει συναυλία με το συγκρότημά του στην Χώρα της Μεγάλης Υφεσης όπου ένας μονόλιθος αποτελεί το απομεινάρι της πρώτης επαφής με έναν εξωγήινο πολιτισμό.

Από τη Νορβηγία προέρχεται η μεγάλου μήκους «Επιχείρηση Αρκτική» της Γκρέτε Μπόε Βάαλ όπου μια 13χρονη και τα οχτάχρονα δίδυμα αδέλφια της θα βρεθούν εξαιτίας ενός τραγικού λάθους στο έρημο νησί Μισοφέγγαρο όπου θα πρέπει να νικήσουν το φόβο και να παλέψουν για την επιβίωση.

Με το μεγάλο βραβείο της διεθνούς επιτροπής στο παιδικό φεστιβάλ του Μόντρεαλ τιμήθηκε η μεγάλου μήκους γαλλοβελγική ταινία  «Αποδημητικά πουλιά» του Ολιβιέ Ρινγκερ  όπου η σωτηρία μιας μικρής πάπιας και η μεταφορά του πίσω στην οικογένειά του γίνεται στόχος δυο φίλων.

Ένα κοάτι είναι το κεντρικό πρόσωπο της μεγάλου μήκους γερμανικής ταινίας «Το κοάτι και η συμμορία του» του Βάιτ Χέλμερ όπου τα παιδιά μιας ανιαρής γερμανικής πόλης, του Μπόλερσντορφ έχοντας μπουχτίσει από τη μετριότητα ξεκινούν την επιχείρηση της απελευθέρωσης των παππούδων τους από τον οίκο ευγηρίας της περιοχής. Το κοάτι τους θα βοηθήσει.

Στην γερμανική ταινία 23 λεπτών «Εχω κι άλλες ζωές» του Γιαν Γκέριτ Ζάιλαρ, ο κόσμος του διαδικτύου συνδυάζεται με μια παράξενη ερωτική ιστορία  και τέλος ο εξάλεπτος «Γυάλινος άνθρωπος» από την Κροατία (σκηνοθεσία: Ντάνιελ Σούλγιτς) είναι ένα στοχαστικό σχόλιο πάνω στων εποχή της κοινωνικής δικτύωσης (η ταινία είναι κινουμένων σχεδίων)

Στα 14 λεπτά που διαρκεί το ισπανικό κινούμενο σχέδιο «Ο Χουάν και το σύννεφο» τουΤζιοβάνι Ματσέλι παρακολουθούμε την ιστορία ενός μοναχικού παιδιού που θα κάνει παρέα με ένα …σύννεφο,  ενώ το επτάλεπτο «Χαμένο μαντήλι» από την Ιρλανδία (σκηνοθεσία Ειόν Ντάφι) ο ηθοποιός Τζορτζ Τακέι διηγείται τον πολυβραβευμένο μύθο του σοφού σκίουρου που εμπλέκεται σε μία όλο και πιο υπαρξιακή αναζήτηση του χαμένου του μαντηλιού.

Ενδιαφέρουσα όμως ακούγεται και η ιστορία της διάρκειας μόλις 15’ γερμανοκρατικής συμπαραγωγής  2014 «Κότα» της  Ούνα Γκούνιακ. Εκτυλίσσεται στο εκρηκτικό Σεράγεβο του 1993: ένα εξάχρονο κορίτσι δέχεται ως δώρο μία ζωντανή κότα την οποία αποφασίζει να σώσει μόλις καταλαβαίνει πως το ζώο προορίζεται για σφαγή, για να καταλήξει στο πιάτο της οικογένειας.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από την Δευτέρα 9/11 ως την Παρασκευή 13/11, 09.00 – 13.00, αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι) – προβολές μόνο για σχολεία, ελεύθερη είσοδος Σάββατο 7/11, Κυριακή 8/11, Κυριακή 15/11, 11.00, Ολύμπιον – ελεύθερη είσοδος για παιδιά και εφήβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου